Ajánlj témát!

Miről szeretnél olvasni nálunk? Ha nem árulod el, csak találgatunk. Írjatok arról, hogy...

Kik vagyunk mi?

Az Akciós Potenciál egy agykutatással illetve más biológiai témákkal foglalkozó fiatalokból álló baráti, munkatársi közösség. Azért indítottuk a blogot, hogy az általunk űzött tudományágak új eredményeit közérthető módon, érdekesen mutassuk be az érdeklődöknek. Nem törekszünk tudományos igényű részletességre, de nem is elégszünk meg annyival, hogy "brit tudósok kimutatták..."

Utolsó kommentek

Szerzők

RSS feed

Rovatok

Címkék

creative commons

Creative Commons License
Terjeszd, használd, hivatkozd

Egyéb

A pók és az Alzheimer-kór

A sarokban lapuló pókhálót simán leszakítjuk egy kis tollseprűvel, de egy ceruza vastagságú szállal már meggyűlne a bajunk. Ilyen vastagon már olyan masszív kötél sodorható belőle, hogy a végén elvontatható egy 747-es repülő is akár. (Próbálja ki bárki!)

Alzheimer kóros betegek boncolásákor az agyban kristályos szerkezetű plakkokat találtak, amelyeket a szervezet nem tud eltüntetni, és egyenlőre az orvostudomány sem képes erre semmilyen gyógyszerrel.

A közös a két anyagban, hogy a fehérjéknek hasonló a szerkezete, és ez mindkét jelenséget megmagyarázza.

A fehérjéket húsz természetes aminosav építi fel, amelyek hasonló szerkezeti alapra épülő szerves vegyületek. Láncként összekapcsolódva peptideket alkotnak, a hosszú, bonyolult szerkezetű peptideket pedig fehérjéknek nevezünk. A peptidlánc az aminosavak általános szerkezetéből adódóan béta-redőzött, cikk-cakkos szálakat alkothat, csigalépcsőszerűen tekeredő alfa-hélixeket, és ezeket összekötő gamma, delta kanyarodó régiókat. A láncot alkotó egyes aminosavak minőségén és sorrendjén múlik, hogy a lánc ß-redőzött réteget, hélixeket vagy kanyarokat képez-e adott helyen. Az aminosavak jól meghatározott viszonyban vannak egymással, mint egy szappanopera hősei. Két aminosav vonzhatja, taszíthatja egymást, és léteznek köztük optimális távolságok. Az egész fehérje szerkezete olyan, hogy a lehető legtöbb ideális aminosav távolság megvalósuljon.



A példákban említett két fehérje, a pókselyem fehérje és az agyi amiloid-ß-peptid jellemzőiért a ß-redőzött szerkezet kialakítására vonatkozó ellenállhatatlan vágyuk a felelős. A ß-redőzött szálat kanyar követi, majd a peptidlánc visszafordul, és az előző redős szállal szemben párhuzamosan fut, így több szál ß-redőzött réteget alkot. Az egymással szemben lévő szálakban az aminosavakat elsősorban hidrogén-kötések alkotta "expander" tartja össze, ami miatt nagyon nehéz szétválasztani a szálakat. A láncot alkotó aminosavak sorrendje determinálja a pókselymet és az amiloid-ß-peptidet a  szétszakíthatalan lánc felépítésére. A pókselyem esetében a redőzött szakaszt időnként lazán lógó szálak váltják fel, ezért nyújtható is. Az amiloid-ß-peptid darabokban érkezik lerakódási helyére és a darabok egymással találkozva állnak össze az oldhatatlan lemezekből álló kristályokká.

2007.11.05. 09:55 | lysine | Szólj hozzá!

Címkék: fehérjeszerkezet

A bejegyzés trackback címe:

https://akciospotencial.blog.hu/api/trackback/id/tr20214370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.