Ajánlj témát!

Miről szeretnél olvasni nálunk? Ha nem árulod el, csak találgatunk. Írjatok arról, hogy...

Kik vagyunk mi?

Az Akciós Potenciál egy agykutatással illetve más biológiai témákkal foglalkozó fiatalokból álló baráti, munkatársi közösség. Azért indítottuk a blogot, hogy az általunk űzött tudományágak új eredményeit közérthető módon, érdekesen mutassuk be az érdeklődöknek. Nem törekszünk tudományos igényű részletességre, de nem is elégszünk meg annyival, hogy "brit tudósok kimutatták..."

Utolsó kommentek

Szerzők

RSS feed

Rovatok

Címkék

creative commons

Creative Commons License
Terjeszd, használd, hivatkozd

Egyéb

Tükrös trükk a fantomfájdalomra

A fantomfájdalmat olyan testrészekben érzi az ember amik már nincsenek is meg. Ez leggyakrabban az amputált, tehát már nem létező kézben, vagy lábban érzett erős fájdalmat jelenti. A fő probléma ezzel a fajta fájdalommal, hogy gyakran a legerősebb fájdalomcsillapitókkal sem lehet igazán hatékonyan csillapítani. Tizennégy éve azonban felfedeztek egy trükköt ami úgy tűnik segit minden "kemikália" nélkül is.

Ramachandran ötlete


Az eljárás - amelynek hatékonysága mára már úgy hiszem bizonyítottnak tekinthető - nem más mint egy egyszerű tükör használata az elveszett végtag „optikai pótlására”. Vilayanur S. Ramachandran azt találta, hogy ha a test középvonalába helyeznek egy tükröt úgy, hogy abban a páciens az ép végtag tükörképét a hiányzó végtag helyén látja, akkor az ép végtagot mozgatva gyakran a fantom (nem létező) végtagban is érzi ugyanazt a (tükörszimmetrikus) mozgást. Ez pedig önmagában elégnek bizonyult bizonyos fájdalmak enyhítésére, például amikor a beteg úgy érzi, hogy a fantomkeze fájdalmas görcsbe van merevedve. Ilyenkor elég az ép kezet ökölbe szorítani, majd kinyitni – és természetesen mindezt úgy csinálni, hogy közben ezt egy tükörben követi a tekintetével. 

Ramachandran, aki több mint 20 Nature-ben megjelent és további 160 tudományos cikk szerzője (ezek között több Science, Nature Neuroscience, Perception and Vision Research cikk van), abból a megfigyelésből indult ki, hogy az elveszett végtagok érzete gyakran nem tűnik el, csak áthelyeződik. Például a kezekből jövő információ agykérgi feldolgozásának helye közel helyezkedik el az arc érző területeihez és érdekes módon az arc  megérintésével  gyakran az amputált fantomkézen is érzik a betegek az érintést. A feltételezés szinte adja magát: ha az adott terület érzékeléséért felelős agyterülettől megfosztjuk a bemenetet, akkor az a szomszédos agyterületekről származó információval pótlódik. Ez az idegsejtek kapcsolásában egy nagyfokú rugalmasságot feltételez.

Minden testtájéknak van reprezentációja az agykéreg érző és mozgató területein, bár méretüket tekintve ezek a területek nem teljesen arányosak az egyes testrészekhez képest. Az egyes részekhez inkább annál nagyobb terület tartozik az agykéregben, minél "fontosabb" az adott terület a tapintás és a mozgatás szempontjából. Igy ha az egyes területekre a méretükkel arányos testrészeket rajzolunk, egy nagyon furcsa embert, "érző és mozgató homunculust" kapunk.

Amikor megmozdítjuk valamelyik testrészünket, akkor az agykéreg kiküld egy parancs sorozatot és várja a visszajelzést arról, hogy az izmok végrehajtották-e a parancsot. Ez a visszajelzés többféle módon történik. Az egyik a proprioceptiv érzékelésen keresztül, amelynek az alapja a nyomás- és húzásérzékelők a bőrben és az izmokban, a másik a látáson keresztül. Vagyis amikor egy végtag megbénul, akkor az agykéregből bár kimegy egy mozgató parancs, a visszajövő információ alapján az agykéreg megtudja, hogy az izomban/bőrben nem történt összehúzódás és ez összecseng a látott képpel is. De mi van, akkor, ha nincs látott kép, mert amputálták a kart, ugyanakkor a kezet reprezentáló területre pedig mondjuk hamis információ jön egy másik területről? Valószinűleg fájdalom - amit egyszerűen a képi információ szolgáltatásával "ki lehet ütni" a megfelelő optikai visszacsatolással (ezt nevezik "mirror visual feedback"-nek). Azok a betegek, akik az amputációt megelőzően fájdalmat éreztek a végtagjukban, esetleg az le volt bénulva, gyakran a fantomvégtagjukat is bénultnak érzik.  Nem csak az amputált végtagok fájdalmának enyhítésére bizonyult alkalmasnak a tükörterápia, a meglehetősen titokzatos "összetett helyi fájdalom szindróma" (chronic regional pain syndrome, CRPS) és a stroke-ot követő féloldali bénulással vagy izomgyengeséggel járó fájdalom kezelésében is biztató eredmények születtek. A CRPS egy viszonylag ritka, de borzalmas krónikus fájdalommal járó betegség aminek a kezelésére jelenleg a "fél gyógyszertárat" alkalmazzák, antidepresszánsoktól kezdve, antiepileptikumokon át a beültetett morfium-adagolókig és lidokainos blokkolókig.

 

A neten terjed


Amikor egy google keresést csináltam a neten a tükrös mozgásterápiára, meglepően sok blogbejegyzést találtam, ahol a legkülönbözőbb esetekről olvastam és érdekes módon negativ, kritikus bejegyzést egyet sem találtam. Mivel ehhez a módszerhez nem kell semmi más csak egy megfelelő méretű tükör, ezért a blogoló emberek ezt leginkább otthon csinálják, általában napi egyszer vagy néhányszor 15 percet szánva a terápiára. Az alábbi képet is egy ilyen személyes blogon találtam.

 Igy "növeszthetünk" látszólagos lábat az amputált helyén


Érdekes módon úgy tűnik, hogy a dolog visszafele is működik, vagyis mindkét jól működő végtaggal végezve a tükrös gyakorlatokat, a  "lehetetlen" mozgás látványával lehet akár fájdalomérzetet okozni (lásd McCabe és munkatársai cikkét)

Irodalom
Ramachandran VS, Rogers-Ramachandran D. (1995) Synaesthesia in phantom limbs induced with mirrors.  Proc. Biol. Sci. 263:377-386.
Ramachandran VS. (2005) Plasticity and functional recovery in neurology. Clin Med. 5:368-373.
McCabe CS, Haigh RC, Halligan PW, Blake DR. (2005) Simulating sensory-motor incongruence in healthy volunteers: implications for a cortical model of pain. Rheumatology (Oxford). 44:509-516.
Ramachandran VS, Ramachandran DR, Cobb S. (1995) Touching the phantom limb. Nature 377:489-490. (letöltés)

Internetes források (angol):
http://crps-rsd-a-better-life.blogspot.com/2007_04_01_archive.html
http://elfninosmom.wordpress.com/2008/03/20/new-treatment-for-phantom-limb-pain

2008.10.20. 07:31 | SirMook | 7 komment

Címkék: fájdalom tükör gyógyítás agyterületek homunculus

A bejegyzés trackback címe:

https://akciospotencial.blog.hu/api/trackback/id/tr47722499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jeisea · http://www.crps-rsd-a-better-life.blogspot.com 2008.11.05. 07:12:39

You seem to have good information here. I am Australian and do not read your language. I wonder if you would consider putting a translator on your page. I use Babel Fish. Here is the link in case you are interested.

au.babelfish.yahoo.com/
Yahoo! Babel Fish - Text Translation and Web Page Translation

Thank you
jeisea

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu 2008.11.05. 11:55:40

Hi jeisea,
thanks for your interest. Unfortunately, neither the Yahoo! Babel Fish nor the Google Translator offers translation from Hungarian to English. As soon as one of them extends its service to Hungarian, we will be happy to install an instant translator.

savilág 2008.12.01. 21:24:01

Jópofa az az arányosított kép, Ramachandran alatt, de, izé, khmm, mintha nem minden lenne rajta arányosítva..

kx 2009.05.05. 18:08:26

a forrásokhoz még oda lehetne passzintani a zseniális TED előadását: www.ted.com/index.php/talks/vilayanur_ramachandran_on_your_mind.html

féllábú 2009.06.15. 15:20:45

Hát ezt kipróbáltam! Érdekes!
5 éve vágták le a lábam, az első időkben nekem is volt ilyen gondom. Nagyon szar dolog, amikor hirtelen fel akarok kelni, és nincs lábam. Aztán elkezdtem gondolkozni. Azért nem jut az eszembe, mert nem érzem. Mert amikor fent van a protézisem - műlábam - soha nem tapasztaltam. Mivel ilyenkor a csonkom hozzáér valamihez, és a bőrfelület állandó ingereket kap!
Egy harisnyanadrágot alakítottam át. A bal szárát "méretre vágtam" és megcsomóztam. Így a csomó a csonkom végét állandóan ingerli. (de nem kellemetlenül)
Nekem ez bevált, akinek ilyen gondja van, írjon!

SirMook · http://akciospotencial.blog.hu/ 2009.08.07. 22:11:55

Köszönöm féllábú, ez érdekes és talán másoknak is hasznos információ.