Ajánlj témát!

Miről szeretnél olvasni nálunk? Ha nem árulod el, csak találgatunk. Írjatok arról, hogy...

Kik vagyunk mi?

Az Akciós Potenciál egy agykutatással illetve más biológiai témákkal foglalkozó fiatalokból álló baráti, munkatársi közösség. Azért indítottuk a blogot, hogy az általunk űzött tudományágak új eredményeit közérthető módon, érdekesen mutassuk be az érdeklődöknek. Nem törekszünk tudományos igényű részletességre, de nem is elégszünk meg annyival, hogy "brit tudósok kimutatták..."

Utolsó kommentek

Szerzők

RSS feed

Rovatok

Címkék

creative commons

Creative Commons License
Terjeszd, használd, hivatkozd

Egyéb

Ovulálj, megéri!

Szilveszter közeledtével mi sem tudjuk tovább tartóztatni a bennünk lakozó, elfojtott bulvárszellemet és a hardcore tudományos témákat félretéve egy kisszínes felé hajazó témával állunk elétek. No nem kell megijedni, nem az Ig Nobel szintjéről van szó, de az azért kiviláglik belőle, hogy nem csak a klímaváltozás vagy az agykutatás nagy problémái állíthatók a tudomány célkeresztjébe. És bizony, fel lehet tenni olyan kérdéseket is, amik megválaszolásához csak egyetlen út vezet: a világ megismerésébe vetett szent hittel alámerülni a gentlemen's clubok lucskos világába.

Geoffrey Miller például azt a kérdést tette fel, vajon létezik-e az emberek nőstényeinél az ösztrusz, vagyis a tüzelés fogalma. Az ösztruszt mindannyian jól ismerjük, elég csak a tavaszi szívszaggató macskanyávogásokra gondolni. Az általános vélekedés szerint azonban sok állattal ellentétben az embernél nincs tüzelési időszak, a nők szexuális aktivitása nem korrelál a mentruációs ciklussal. Vagy azért, mert evolúciósan magunk mögött hagytuk ezt az időszakot, vagy rejtve maradnak a jelei, vagy egyszerűen soha nem is volt ilyen. Bátor kutatót azonban nem tántoríthat vissza holmi közvélekedés. A nők szexuális attraktivitásának vizsgálatához pedig lehetne-e alkalmasabb alanyokat találni a sztriptíz táncosnőknél? Ugye, hogy nem?

Egy ilyen rendhagyó vizsgálat publikálása esetén természetesen tekintettel kell lenni a szubkultúrában járatlanabb tudóstársakra is. Nem véletlen, hogy Geoffrey barátunk is ezzel indítja cikkét.

Because academics may be unfamiliar with the gentlemen's club subculture, some background may be helpful to understand why this is an ideal setting for investigating real-world attractiveness effects of human female estrus.

Majd a kísérlet-reprodukálhatóság alapvető tudományos követelményének szellemében a pontos körülményeket is megismerteti az olvasóval.

All participants in this study worked as lap dancers in Albuquerque “gentlemen's clubs” circa November 2006 through January 2007. The clubs serve alcohol; they are fairly dark, smoky, and loud (with a DJ playing rock, rap, or pop music). Most club patrons are Anglo or Hispanic men aged 20 to 60, ranging from semiskilled laborers to professionals; they typically start the evening by getting a stack of US$20 bills from the club's on-site ATM and having a couple of drinks.

Na, most már nagyjából képben vagyunk. Képzeletben besétáltunk a klubba, mint betanított munkások, rendeltünk egy pár italt és felmarkoltunk néhány húszast az automatából. Jöhetnek a csajok.

In each lap dance, the male patron sits on a chair or couch, fully clothed, with his hands at his sides; he is typically not allowed to touch the dancer. The topless female dancer sits on the man's lap, either facing away from him (to display her buttocks, back, and hair) or facing him (either leaning back to display her breasts, and to make conversation and eye contact, or leaning forward to whisper in his ear). Lap dances typically entail intense rhythmic contact between the female pelvis and the clothed male penis (Barton, 2006; Beasley, 2003).

Külön felhívnám a figyelmet az idézet végén található két hivatkozásra. Ezek szerint a sztriptíz táncosnők csipőmozgása nem először keltette fel a biológia iránt érdeklődő kutatók, nevezetesen Barton és Beasley kollégák figyelmét.

Ennyi bevezető után most már következzék az eredmény. Millerék 3 hónapon keresztül követték, hogy önként jelentkező táncosnők mekkora borravalóval térnek haza egy-egy műszak után. A borravaló nagysága - több más tényező mellett - a táncosnők szexuális fűtöttségének függvénye. Minél kihívóbbak, annál jobban be tudják zsongatni a férfiakat, és így természetesen annál több pénzt tudnak kiszedni belőlük. A vizsgálat során azt találták, hogy a normális menstruációs ciklusú táncosnők kiemelkedően magas borravalót hoznak össze az ovuláció, vagyis a tüszőrepedés idejének környékén. Hormonális fogamzásgátlót szedő kollegináiknál viszont nincs ilyen hatás.



Termékenyek, na. Nincs ezen mit ragozni.

2007.12.30. 20:25 | psychenova | 17 komment

Címkék: hormonok menstruáció ovuláció

A bejegyzés trackback címe:

https://akciospotencial.blog.hu/api/trackback/id/tr19279309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2007.12.30. 23:25:58

És termelékenyek is. :)

mxplanet 2007.12.30. 23:50:23

jobban berreg a peckük

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2007.12.31. 00:52:50


"Sir, you have a malignant tumor... What the hell, we'll take ya to a titty bar!"

hahh!

AP (törölt) 2007.12.31. 02:12:11

Amikor épp ösztrusz van, akkor a nők egy nap alatt képesek 3-4 férfival is lefeküdni. (én miért nem találkozom soha ilyennel?)
Ezek alapján ki meri kijelenteni, hogy az embernőstény nem tüzel?

santiago 2007.12.31. 11:06:28

Lehet, hogy jobban táncoltak abban az időszakban... Vagy a patron-ok akkor kaptak fizetést :)

SirMook · http://akciospotencial.blog.hu/ 2007.12.31. 15:38:59

Bár én nem vagyok nő, de Ziebi (aki nő!) egyetért megfigyelésemben, miszerint a nők többsége "felszabadultabbnak" érzi magát a ciklus befejeződése után. Egyszerűen azért, mert a vérzés és a hormonális hatások önmagukban fárasztóak, fájdalom nélkül is. Nem véletlenül hívják a dolgot "haviBAJnak", "havibetegségnek".
Ez a feszabadultság - bár lehet közvetlen következménye a hormonális hatásoknak is - önmagában elégséges oka lehet a kimutatott összefüggésnek.

verfarkas 2007.12.31. 16:28:14

És azt valahogy figyelembe vették a kutatók, hogy mikor van fizetésnap?

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu 2008.01.02. 12:15:48

santiago & verfarkas,

ez a fizetés dolog nekem is eszembe jutott, főleg, hogy a görbe az 5. napnál kezd emelkedni, ami gyanúsan fizetésnap lehet, ráadásul elég messze van még az ovulációtól. De aztán leesett, hogy ezek nem naptári napok, hanem a ciklus napjai, ami értelemszerűen minden nőnél más napra esik. A fizetésnap-hatás tehát jó eséllyel kiátlagolódik.

Ennek ellenére ez tényleg inkább egy kisszínes volt, mint egy komoly, bizonyított hatás. A SirMook által említett megkönnyebbülés is oka lehet ennek a hatásnak, és persze még sok minden más is. Egyáltalán, elég kicsi és szűk a minta, amit vizsgáltak, és azért be kell lássuk: a borravaló nem feltétlenül a legjobb mérőszáma a szexuális aktivitásnak :)

Maroon 5 2008.01.03. 12:35:42

Biztos jobban táncoltak az akkori időkben

tompika 2008.01.03. 23:03:24

AP: biztos, nem túl általános kissé ez a megállapítás? Sem én, sem egyetlen nőismerősöm sem szokott vagy szokott akarni BÁRMIKOR is egyrészt napi 3-4 különböző férfivel lefeküdni, nem is beszélve arról, hogy azért a való világban nem sok olyan nő van, akinek bármely adott hónapban lenne 3-4 olyan férfiismerőse, akivel le akarna és le is tudna feküdni...

Ez nekem nagyon úgy hangzik, mint egy újabb próbálkozás arra, hogy a nőket ne a férfiaktól csak alig különböző, társadalomban élő emberi lényeknek állítsuk be, hanem hormonvezérelt biorobotokként tüntessük fel őket.

De gondolj bele már csak logisztikai szempontból is: az ovuláló korban lévő nők tanulnak, dolgoznak, többségük gyerekeket nevel... hogyan tudnának megszervezni 3-4 különböző férfival szexuális együttlétet?!

tompika 2008.01.03. 23:06:14

Oops, ráadásul azt se feldjük, hogy a nők kb. 5-10%-a nem férfiakkal akar lefeküdni, akár ovulál, akár nem, mert leszbikus...

Kupac 2008.01.09. 08:37:09

"Ez a feszabadultság - bár lehet közvetlen következménye a hormonális hatásoknak is - önmagában elégséges oka lehet a kimutatott összefüggésnek."
A fogamzásgátlót szedők is menstruálnak. Bár igaz, hogy a tabletta enyhítheti a fájdalmakat, ekkora különbséget csak nem kellene okoznia.

gaul 2008.01.20. 00:52:40

ez aztán mi?!, bármi de nem alapos megfigyelés.
Akinek volt/van nője, az tudja, h az ovuláció előtt még az illatuk is más a nőknek, már a nyakuknak, tenyerüknek, holmásutt is. naés. ennyi erővel a puncérnőknél is kimutahatták volna egyanezt.

kfgyk 2008.01.23. 01:07:07

vegre valakinek volt annyi esze, hogy kupiba menjen agyat kutatni.

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.02.17. 13:29:31

"Ez nekem nagyon úgy hangzik, mint egy újabb próbálkozás arra, hogy a nőket ne a férfiaktól csak alig különböző, társadalomban élő emberi lényeknek állítsuk be, hanem hormonvezérelt biorobotokként tüntessük fel őket."

A férfiak nagy része (is) hormonvezérelt (ösztönvezérelt) biorobot.

dracodatura 2008.02.22. 17:22:35

Azt hittem ez egyértelmű...Csak meg kellet volna kérdezni a nőket. Én legalábbis mindig érzem hogy kb mikor ovulálok, akkor mindig jobban " be vagyok indulva" :) és nem én vagyok az egyetlen..De nem fekszünk le 3-4 férfival, és ez különben is hülyeség! Attól hogy az ember testileg állat, az különbözteti meg az állatoktól hogy nem az ösztönei kontrolálják, hanem szívük-lelkük-szellemük.
Ja és szerintem a nők nagyon is különböznek a férfiaktól!! ettől függetlenül mindkét nem a társadalomban élő értelmes, értékes emberi lény.
:)