Ajánlj témát!

Miről szeretnél olvasni nálunk? Ha nem árulod el, csak találgatunk. Írjatok arról, hogy...

Kik vagyunk mi?

Az Akciós Potenciál egy agykutatással illetve más biológiai témákkal foglalkozó fiatalokból álló baráti, munkatársi közösség. Azért indítottuk a blogot, hogy az általunk űzött tudományágak új eredményeit közérthető módon, érdekesen mutassuk be az érdeklődöknek. Nem törekszünk tudományos igényű részletességre, de nem is elégszünk meg annyival, hogy "brit tudósok kimutatták..."

Utolsó kommentek

Szerzők

RSS feed

Rovatok

Címkék

creative commons

Creative Commons License
Terjeszd, használd, hivatkozd

Egyéb

Idegméreg ABC - a tetrodotoxin

Amint a férfi egy étteremben ülve szájához emeli az első falat drága csemegét, szeme előtt leperegnek élete fontos pillanatai. Hamm... a hal egész finom, s bár íz szempontjából van azért jobb halétel is a kínálatban, ő mégis ezt választotta. Mert belehalhat - Fugut eszik.
Sokan az étkezésben is az adrenalint hajszolják, az ilyen emberek hajlandók megfizetni egy életveszélyes hal borsos (kb 50-200 USD) árát, amivel a  mesterszakács szakértelmét jutalmazzák. Ha ugyanis rosszul filézik ki és tisztítják meg a halat, az egyes szervekben feldúsult méreg viszonylag gyors és kellemetlen halált okoz. Ellenméreg nincs, ráadásul a méreg különlegesen erősen kötődik a célfehérjéhez amit gátolva súlyos esetben kezdetben zsibbadást, hányást majd általános lebénulást okoz és végül légzésbénuláson keresztül megöli az embert. Mindeközben a megmérgezett majdnem végig tudatánál van... Cserébe viszont - ha jól van elkészítve-, a hal ehető részében található kevés méreg nem öli meg az embert, viszont elzsibbasztja a nyelvét és száját amit nem sok más étel tud.
Hogy mi köze van ennek a bulvársztorinak a blogunkhoz? Az, hogy ez a méreg  más idegmérgek társaságában ott lapul nagyon sok, agykutatással foglalkozó labor hűtőjében - és nem azért, hogy valakinek az ételébe kerüljön. Az idegmérgek az agykutatók kezében fontos eszközök, amikkel befolyásolhatják az idegsejtek működését. Ezért gondoltam, írok egy rövid sorozatot amely az agykutatók kémiai fegyvertárát hivatott bemutatni - ez lenne tehát az első rész, amely átugorva az ABC nagyobb részét a T betűvel indul...
MI VAN A HALBAN?
A fent említett méreg a tetrodotoxin (rövidítve TTX), amely a japán nevéről közismert, Fugu nevű gömbhalban található. Megjegyzem, a Fugu nem az egyetlen élőlény amelyben ez a méreg megtalálható - TTX-et találtak már csigában, polipban, kétéltűekben is - és körülbelül 10 éve már azt is tudjuk, hogy nem maga a hal (csiga, polip, stb) termeli a mérget, hanem a benne élő Vibrio baktériumok.
Megjegyzés a megjegyzéshez - akinek a Vibrio név esetleg ismerősen hangzana, keressen rá a kolera szóra...
Tetrodotoxint NEM termelő Vibrió baktériumok
 
A kolerát okozó Vibrio cholera (balra, nagyítás: 16000x) a legtöbb, kizárólag sósvizi Vibrióval szemben mind édes mind sós vízben megél. Néhány ritka V. cholera törzs gyengén világít is, de messze nem olyan látványosan mint a V. fisheri amely a jobb oldalon látható amint bioluminszcens fényt generál.
A TETRODOTOXIN
Minek köszönheti a TTX az "idegméreg" titulust? Annak, hogy erősen hozzákapcsolódva a nyitott feszültségfüggő nátrium csatornákhoz, megakadályozza azokon a nátrium ionok beáramlását. Ha a nátrium ionok nem tudnak beáramolni a sejtbe egy adott ponton, a membránpotenciál sem fog megváltozni és az idegsejteken nem tudnak továbbterjedni az akciós potenciálok - vagyis nem tudnak kommunikálni sem egymással, sem a test más sejtjeivel. Maga a légzésbénulás is azért lép fel, mert a légzőizmokhoz nem jut el a mozgatóidegeken keresztül a parancs az összehúzódásra. A kutató szempontjából tehát a TTX ideális anyag, amikor ki akarjuk kapcsolni az idegsejtek akciós potenciál-függő jeltovábbítását.
LD50
Egy harmadik fontos tulajdonság, ami már kifejezetten a mérgekre vonatkozik, az LD50. Ez az érték azt mondja meg, hogy milyen mennyiségben okoz az anyag (egy bizonyos fajnál!) 50%-ban halált. Az embernél a TTX LD50 értéke 2 µg/kg belélegezve, 5.0 - 15.0 µg/kg vérbe vagy bőr alá kerülve, míg lenyelve kb. 30 µg/kg ami azt jelenti, hogy ennyi mikrogrammnak kell bejutnia testsúly kilogrammonként ahhoz, hogy 50 % eséllyel halált okozzon. Még lenyelve a legkevésbé veszélyes és ez annak köszönhető, hogy nem bírja túl jól a gyomor savas közegét és egy része megsemmisül. Bár messze nem ez a legerősebb méreg, azért így is kb. 10-100-szor erősebb mint a fekete özvegy mérge és 10000-szer erősebb mint a cián. Vagyis egy gombostűfejnyi biztosan elég egy ember halálához.
A laborban
Vannak dolgok amikkel a kutatónak óvatosan kell bánnia - az idegmérgek is ezen dolgok közé tartoznak. Amikor először megláttam a TTX csomagolását, a Matrjoska baba jutott eszembe róla. Elsőre őrült túlbiztosításnak találtam, hogy egy lezárt zacskóban egy konzervszerű fémdoboz belsejében egy műanyag tégelyben, s azon belül is egy következő fémdobozoban és egy újabb zacskóban egy üvegcse lapuljon, benne olyan kevés anyaggal, hogy nem voltam biztos abban sem, van-e benne valami. De az óvatosság nem árt, főleg mivel belélelegezve és bőrön át is veszélyes anyag. Bár a bőrön keresztül egy ilyen adag nem elég ahhoz, hogy megölje az óvatlan kísérletezőt, de arra elég, hogy komoly leckét adjon. Másodkézből hallottam már olyan esetről - s így talán legenda csupán -, amikor egy csepp TTX törzsoldat (olyan oldat, ami néhány százszor, vagy ezerszer koncentráltabb, mint amit a kísérlet során használunk) rácseppent valakinek a kezére ami el is kezdett zsibbadni. A zsibbadás szép lassan terjedt felfelé, de a vállig sem jutott.
Források:
International Immunopharmacology, 5:1213
Forensic Science International, 99:35
http://www.tocris.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Fugu
http://www.asanltr.com/newsletter/02-2/articles/Neurotoxins.htm
http://www.chm.bris.ac.uk/motm/ttx/ttx.htm
http://www.emedicine.com/emerg/topic576.htm#target1

2007.10.01. 07:30 | SirMook | 16 komment

Címkék: fugu idegméreg ttx vibrio

A bejegyzés trackback címe:

https://akciospotencial.blog.hu/api/trackback/id/tr28181072

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megkóstoltam a legmérgezőbb ételt: fugu Japánban (videóval) 2010.11.03. 15:25:19

 A fantasztikus kobe marhát sikerült már megkóstolnom, ezért úgy gondoltam, hogy már nem akkora probléma, ha esetleg egy kis fugumérgezésben elpusztulok. Út közben útbaejtettem Narát is, ahol akár szabad kézzel is elejthettem volna egy őzikét, biz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rotting 2007.10.01. 12:56:11



Ha már ABC, akkor talán nem a tetrodotoxinnal kellett volna kezdeni.

Ja persze, mert hogy épp ez volt kéznél a laborban és erről a legkönnyebb írni. Érthető bizonyos szempontból.

rotting 2007.10.01. 12:59:16


Pl. lehetett volna rögtön az alkoholla kezdeni, de ha az túl banális, akkor ott van az agitoxin vagy a batrachotoxin.

SirMook · http://akciospotencial.blog.hu/ 2007.10.01. 13:24:29

rotting,
ezt a kritikát a feleségemtől is megkaptam :)
ezért is biggyesztettem bele a posztba azt a fél mondatot, hogy "ez lenne tehát az első rész, amely átugorva az ABC nagyobb részét a T betűvel indul".
Megsúgom, a következő részben is T betűvel kezdődő méregről fogok írni, mondhatni toporgok az ABC T-betűjén :)
Miért lett a TTX az első? Ez volt az első méreg ami miatt én kesztyűt húztam, és ami ennél lényegesebb: ez az egyik alap gátlószer amit az akciós potenciál kutatátásában felhasználtak és ami azóta is a "gold standard", ha idegsejteket kell csendesíteni.

Kereső 2007.10.02. 19:05:39

Visszatérve az ABC elejére, a botoxot sem hagynám ki... bár nem hiszem, hogy az a fajta ember, aki botoxszal kezeltetné magát, rendszeresen olvassa ezt a blogot :D Vagy hogy érdekelné, milyen kedves kis méreggel mulasztják el a ráncait.

SirMook · http://akciospotencial.blog.hu/ 2007.10.02. 23:47:41

Clostridium botulinum - kedves kis baci :)
A régi szép időkben olcsón kaphatott (pont egy húskonzerv áráért) az ember botox kezelést, csak nem mondhatta meg hol hasson... huh, most látom, hogy nem csak a "régiszépidőkben", hanem a legújabb szépidőkben is, ebben az évben is visszahívtak párszáz tonnányi konzervet az USA-ban:
www.fsis.usda.gov/News_&_Events/Recall_033_2007_Release/index.asp

Hm, egyébként jó ötlet, lehet hogy nem csak egy méregre fogok koncentrálni, hanem inkább írok majd kevesebbet több fajtáról.
De még mindezek előtt más van soron, egy szerintem Nobel-díj-gyanús újdonság: az optoneuronális interface (ez itt a reklám helye).

SirMook · http://akciospotencial.blog.hu/ 2007.10.04. 15:45:02

+ 1 megjegyzés a botoxban kevésbé járatos olvasóknak: a botox nem más mint a botulinum toxin amit a clostridium botulinum baci gyárt. Ez a baci leginkább romlott ételen keresztül tud az emésztőrendszerbe vagy fertőzött földdel, seben keresztül a vérbe kerülni. Hallottam még a csecsemő-botulizmusról, de erről inkább nem írok, hogy bölcs maradjak :)

Curare 2007.10.20. 15:31:15

"A curare-mester méltóságteljes, paposan szikár jelenség volt. Így hántoljuk az ágakat, mondta, így morzsoljuk szét a kérget egy kövön, így töltjük be, vigyázat, a levet egy banánlevél tölcsérbe. A tülcsér a lényeg. Kétli, hogy Európában valaha valami ehhez foghatóan művészit alkottak volna.....
És így pároljuk le az anyagot egy agyagedényben, vigyázzanak, kérem, még nézni is veszélyes, így adjuk hozzá a besűrített levélfőzetet. Ez pedig, tartotta oda Humboldt elé az agyagtálkát, a legerősebb méreg ezen és a másvilágon. Ezzel angyalokat is lehet ölni!
Humbold megkérdezte, meg lehet-e inni.
A nyilakat szokták bekenni vele, mondta a mester. Meginni még senki sem próbálta. Nem őrültek meg!
De a megölt állatokat azonnal meg lehet enni?
Meg bizony, mondta a mester. Ez a dolog értelme.
Humboldt a mutatóujját nézte. Aztán bedugta a tálba és lenyalta.
A mester felsikoltott.
Ne aggódjon, mondta Humboldt. Az ujja ép, a szájürege is. Ha az embernek nincs sebe, nem árthat az anyag. A szubsztanciát meg kell ismerni, márpedig az kockázat nélkül nem megy."
{Daniel Kehlmann: a világ fölmérése, Magvető, Budapest)

MIÉRT?

SirMook · http://akciospotencial.blog.hu/ 2007.10.20. 19:45:22

Talán mert a kuráre nem szívódik fel a nyálkahartyán keresztül a tetrodotoxinnal ellentétben. A vérbe kell kerülnie, vagy abba az izomba amit el akarunk ernyeszteni :)

Curare 2007.10.27. 12:36:19

SirMook,

igaz is meg nem is. A curare egy peptid, amelyet savanyú gyomrunk elemészt mielőtt túl nagy bajt okozna.

"V", mint viperaméreg: megmar egy vipera, mi a teendő?

SirMook · http://akciospotencial.blog.hu/ 2007.10.30. 12:57:09

Curare:
Ez furcsa, utánanéztem és a PubChem szerint a tubocurarine, ami az egyik curare-verzió egyik aktív komponense egy alkaloida. Itt van a webcím:
pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?sid=148848
Egész jónak tűnik a Wikipedián is a kurárés szócikk:
en.wikipedia.org/wiki/Curare

Ami a viperát illeti - orvoshoz menni, gyorsan? :)Elszorítani a vérkeringést a megmart részen és kitörölgetni, esetleg kimosni alkohollal a sebet? Ezen felül nem tudom :)

Curare 2007.10.30. 19:03:12

SirMook:
Igaz bizony, egy izokinolin származék! Mea culpa....
A gyomorban elbomolhat, vagy sósav sóvá alakul, amely fel sem szívódik...? Mindenesetre Humboldt megitta, és túlélte.
Mi köze lehet Humboldt töténetének a viperamaráshoz? Nem ellenőrzött forrásaim szerint, ki kell szívni a kígyómérget, amely ha gyomorba jut már ártalmatlan.

iper 2008.01.02. 10:16:11

Valamikor augusztusban -szeptemberben olvastam egy cikket arról, hogy az agysejtek újraépülnek- szemben azzal a feltételezéssel hogy az egész élet során csak csökken a számuk. Állítólag a vese termel valamilyen sejteket, amik az agyba beépülve idegsejtekké alakulnak... a cikk a felfedezést forradalminak nevezte, de én sehogy nem találtam meg újra mikor egy ismerősöm kérte.
Olvastátok?
Ttudtok hozzászolni valamit?

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu 2008.01.02. 12:32:34

iper,
igen, a régi dogmával szemben, valóban van felnőttkori neurogenezis az agyban. Már jó ideje voltak erre utaló jelek, de az utóbbi mondjuk 5 évben ez teljesen elfogadott lett, ma már ezt senki sem vitatja. Elsősorban két agyterületen, a szubventrikuláris zónában és a gyrus dentatusban születnek ezek az új sejtek, majd onnan vándorolnak a szükséges helyre - leginkább valamilyen agysérülés után.

Itt találsz két ingyen elérhető összefoglaló cikket a témáról:
www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=16939970
www.jneurosci.org/cgi/content/full/22/3/629

Ez pedig két cikk, konkrét mérésekkel és elég látványos ábrákkal:
www.jneurosci.org/cgi/content/full/26/50/13007
www.jneurosci.org/cgi/content/full/26/50/13114

SirMook · http://akciospotencial.blog.hu/ 2008.01.03. 00:09:34

Érdekes, hogy mennyire nem szivárgott ár még a köztudatba ez az információ.
A vita azért részben még tart, de már inkább arról, hogy tényleg csak ezeken a területeken keletkeznek-e új idegsejtek. Vannak akik azt állítják, hogy az agy legtöbb részében van neurogenezis, de az ő véleményük nem tekinthető "általánosan elfogadottnak".
Az az állítás, hogy az idegsejtek nem osztódnak viszont továbbra is igaznak tűnik, mivel az új idegsejtek képződése (az izomrostokhoz hasonlóan) prekurzor, vagyis nem differenciálódott sejtekből történik.

szetene 2008.05.29. 10:44:28

nahh
1 kiszívni vipara mérget nem szabad mert száj mikroseb esetén .....!!!!
2 teljes fizikai nyugalom, vérkeringés fokozó szerek nem szabad használ ni
3 megmart test részre szorító kötés
a nti szérum
több részletbe
fele a megmart rész köré befecskendezve
plussz a felét a megmart testrész be fentebb
pl láb esetén combba kar váll ba
de inkánbb aktuáis tájékoztató a az országos baleseti intézetnél vagy toxikologián érdeklődni

faj ismeret fontos
kersztes
parlagi
rákos réti
:D fekete vipera ( keresztes alfaja zala délvidék)

csak "hal-kagyló-toxinok"
zömébe NSP-PSP-ASP
neurotoxic, paralitik, amnesic kagylótoxinok
szinte mindegyiknek van idegrendszeri hatása
ciguatoxin, saxitoxin(neosaxitin, gonyautoxins
brevetoxin, Domoic acid, isodomoic acids
HISZTAMIN :D fura mi de ételmérgezést okozhat