Ajánlj témát!

Miről szeretnél olvasni nálunk? Ha nem árulod el, csak találgatunk. Írjatok arról, hogy...

Kik vagyunk mi?

Az Akciós Potenciál egy agykutatással illetve más biológiai témákkal foglalkozó fiatalokból álló baráti, munkatársi közösség. Azért indítottuk a blogot, hogy az általunk űzött tudományágak új eredményeit közérthető módon, érdekesen mutassuk be az érdeklődöknek. Nem törekszünk tudományos igényű részletességre, de nem is elégszünk meg annyival, hogy "brit tudósok kimutatták..."

Utolsó kommentek

Szerzők

RSS feed

Rovatok

Címkék

creative commons

Creative Commons License
Terjeszd, használd, hivatkozd

Egyéb

Éljük túl a gyilkos galócát!

Ha találomra megkérdeznénk 10 járókelőt az utcán, hogy szerinte melyik a legmérgezőbb, legveszélyesebb gomba, biztos vagyok benne hogy 10-ből 10 ember azt válaszolná, hogy: ”természetesen a gyilkos galóca”. De valóban rászolgált a gomba a gyilkos jelzőre? Lássuk csak…



Magyarországon évente csaknem tucatnyi ember halálát okozza a bevizsgálatlan gombából készült, gyilkos galócát is tartalmazó vacsora.

A mérgezés első tünetei csak 8-12 óra múlva jelentkeznek, ezek „egyszerű” gyomorrontásra hajaznak: csillapíthatatlan hányás, hasmenés. (ezek a egyébként minden mérgezéskor jelentkező tünetek, a szervezet próbál minél gyorsabban és minél hatékonyabban megszabadulni a méreganyagtól) A tünetek hamarosan (1-2 nap) enyhülnek, majd elkezdődik a máj és a vese pusztítása, amelyen jó eséllyel már csak a szervátültetés segíthet.

Mitől gyilkos a galóca?

Alapvetően 2 különböző fajta mérget sikerült eddig kimutatni a termőtestekből: fallotoxint és amanitineket. A fallotoxinról viszonylag kevesebb információ áll rendelkezére. Amit biztosan tudunk hogy a fallotoxinok az F-aktinhoz kapcsolódnak és megakadályozzák a monomerek disszociációját, ezáltal akadályozva a sejten belüli mozgásokat.
A 3 különböző méreganyag közül az amanitinek  a legveszélyesebbek: 30 g gomba is halálos lehet, ami azt jelenti, hogy egy egészen kicsike termőtest darabka az ételben családi tragédiákat okozhat.
Az alfa amanitin az eukariota sejtekben a fehérje szintézist blokkolja oly módon hogy az RNS polimeráz II enzimet gátolja. A helyzetet súlyosbítja hogy a méreg sem hőhatásra (főzés, sütés)  sem enzimatikus behatásra (gyomor emésztőenzimei) nem bomlik.

A májkárosodásért egy nemrég megjelent publikáció (Zhelava  2007) szerint nem csak a fent említett mérgek felelősek, hanem az amanitinek köztestermékei által felszabadított aktív oxigéngyökök is. Ezek önmagukban is nagy pusztítást végeznének a sejtekben, az amanitinekkel karöltve azonban súlyosan károsítják a májsejteket.

Szerencsére a természet megtalálta a szabadgyökök ellen az ellenszert, ezeket a sejteket védő anyagokat összefoglaló néven "szabadgyök fogó" veggyületeknek  nevezzük (ebbe a csoportba sorolhatjuk az antioxidánsokat is). Ezeknek a molekuláknak olyan funkciós csoportjaik vannak, amelyekkel könnyedén befoghatják a sejtekben garázdálkodó oxigéngyököket, akárcsak egy jól szervezett rendőrség amely lecsap az utcán kirakatokat betörő huligánokra. Éppen ezért az eddigi terápiák során alkalmazott silybin és N-acetilcisztein mellett hatékonyabb antioxidánsok alkalmazása jelentősen növelné a gyilkos galóca mérgezettek túlélési esélyeit.

Hogyan ismerjük fel a gyilkos galócát?

Azt hiszem abban mindannyian egyet értünk, hogy a hangsúly az egyre  hatékonyabb kezelési terápiák ellenére is a megelőzésen van. Manapság rengeteg internetes oldalon megtalálhatóak a gombagyűjtés szabályai, ezeket itt nem is részletezném. Tekintettel arra, hogy ennek ellenére még mindig vannak halálos áldozatai a felelőtlen vagy figyelmetlen gombaszedésnek, néhány pontban összefoglaltam a „gyilkos galóca teszt” legfontosabb lépéseit:


  1. 1. A gombát mindig teljes tönkkel együtt távolítsuk el a földből, így az esetleges bocskor sem marad rejtve előttünk!
  2. 2. Ne próbáljuk meg kalapszín alapján azonosítani a gombát, ugyanis a kalap színe a gomba korával illetve az időjárási viszonyokkal együtt változik.
  3. 3. Kukkantsunk a kalap alá: ha fehér lemezeket látunk, biztosak lehetünk benne hogy nem vargányát találtunk, vizsgálódjunk tovább
  4. 4. Van gallérja a gombának? Van bocskora a gombának? Ezt a két kulcskérdést a „gyilkos galóca tesz” során semmiképpen ne felejtsük el feltenni, hiszen ennek a két bélyegnek az együttes megjelenése megbízhatóan jellemzi a galócákat.
  5. 5. Vizsgáljuk meg a tönköt. Ha un. márványozottságot vélünk felfedezni a tönkön, semmiképpen ne rakjuk a vacsoránkba a gombát, bármennyire szépnek is találjuk, mert sikerült begyűjtenünk a gyilkos galócát. A többi gyűjtött gombával semmiképpen ne rakjuk közös kosárba, mert egy kis darabka a gyilkos gombából is éppen elég egy családi tragédiához.
  6. 6. Ne sajnáljuk az időt, vigyük el a gombát szakemberhez!

2007.10.05. 12:25 | Ziebi | 25 komment

Címkék: méreg

A bejegyzés trackback címe:

https://akciospotencial.blog.hu/api/trackback/id/tr9186393

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: baidu censor 2013.05.01. 03:10:33

Some countries censor Internet content and not just rogue regimes such as the Iranian mullocracy. Poor people! http://www.baidu.com

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tildy 2007.10.05. 15:51:23

Mindemellett lehetnek "harapásnyomok" is a galócán, ez azonban még nem jelent semmit!! Vannak olyan állatok (pl. a csiga), amelyek immunisak a gyilkosra.

lápi lidérc 2007.10.05. 16:11:18

Szerintem nem kéne keverni a vargányát a csiperkével. Előbbi ugyanis csöppet sem hasonlít a gyilkos galócára.

Ziebi 2007.10.05. 16:19:21

lápi lidérc:)
Természetes nem hasonlít.De ha csöves termőrétegű a gomba, akkor az biztosan nem gyilkos galóca, így a "teszt" bocskorra, gallérra és márványozott tönkre vonatkozó pontjait át is ugorhatjuk.Elég "csak" bevizsgáltatani.

Ziebi 2007.10.05. 16:24:40

tildy:)Köszönöm a kiegészítést:)

Myrmelie 2007.10.05. 16:26:38

És az mennyire igaz, h. ha a begyűjteni szándékozott ehető gomba közelében (pár m) nő a galóca, jobb, ha ott hagyjuk/eltapossuk azt is? Felesleges para, v elővigyázatosság?

Ziebi 2007.10.05. 16:44:23

Kedves Myrelie!
A gyilkos galóca ugyanúgy mint a többi gomba (a többi mérgező gomba is!) része az erdei közösségnek: táplálékul szolgál több rovarnak és puhatestűnek, valamint gombafonalaival a növények gyökerét körülvéve un. mikorrhizát alkot (erről fogok még írni egy külön postban).Ez utóbbi egy olyan együttélés amely mind a növények mind a gombák számára előnyös (hogy miért, erről is majd abban a bizonyos irományban..:))
Tehát: ha gyilkos galócát vagy bármely más mérgező gombát találunk, ne tapossuk szét, ne rúgjuk fel, ne semmisítsük meg, hagyjuk ott ahol van. Nem kell félni, a méreganyagok nem "vándorolnak" át más ehető gombákba.

Amúgy köszönöm a kérdést, ebből is látszik mennyi előítélet van szegény gombákkal szemben. Kérdezzetek bátran, és legjobb tudásom szerint fogom megcáfolni vagy megerősíteni a gombákkal kapcsolatos "rémhírek" valódiságát.

Ziebi 2007.10.05. 16:48:18

Kiegészítés: nem minden gomba alkot mikorrhizát, de csak hogy a jelentőségét lássuk: a fás növények 80-90%-a él együtt gombákkal ...

Myrmelie 2007.10.05. 16:54:32

Kedves Ziebi, köszönöm az infót! És a spóráit nem fújja át a szél az ehetőre? Ezért kérdeztem.
Amúgy egy aktívan gombászó barátom mutatott egy fotót, ahpol pl a vargánya kalapja alatt nőtt a galóca. Ez is veszélytelen lenne?

Ziebi 2007.10.05. 18:56:15

Kedves Myrmelie!:)
Nem tartom valószínűnek hogy átfújná a szél a spórákat, de ha valamilyen véletlen folytán mégiscsak megtörténne, akkor is meg kell pucolni rendesen a vargányát is,és a lehúzott kalapbőrrel együtt lejön a spóra is:)
Ha meg a vargánya kalapja alatt nőtt a galóca akkor maximum a vargánya spórázhatja össze a galócát és nem fordítva:)
Amúgy a galóca inkább arra "szakosodott" hogy közvetlen környezetében szórja szét a spóráit, és nem széllel terjeszti azokat.Hanem mondjuk arra jár egy kisegér vagy más kistestű rágcsáló, ráragad a szőrére, stb..:) azok a gombák amelyek széllel terjesztik a spóráikat kicsit másképp néznek ki, nagyon jópofák.:) Ilyen pl a csillaggomba:

www.naturephoto-cz.com/photos/maly/geastrum-fimbriatum-095.jpg

Myrmelie 2007.10.08. 10:21:10

:)
Köszi még1szer!
Jókat írsz

Ziebi 2007.10.08. 10:46:51

Myrmelie:)))
Ha érdkel még valami a gombákkal (nem sak a gyilkos galócával) kapcsolatban, írd meg bátran:)

SirMook · http://akciospotencial.blog.hu/ 2007.10.08. 16:07:15

Nemrég hallottam egy nagyon okos megjegyzést egy konferencián: a legbutább kérdés az amit nem tesznek fel :)

Bakka 2007.10.12. 18:07:45

Nemreg akadalyversenyen egy erdoben a 8-os gyerekek, felkaptak egy gombat, amit jo nehanyan megfogdostak, hogy milyen szep! Persze kiteptek a foldbol, es nem tudtam normalisan beazonositani...de olyan csiperke, galoca formaja volt! Elmeseltem nekik, hogy egy komplett csaladot ki tud nyirni...volt para rendesen! :) De legalabb legkozelebb nem piszkalnak hozza ismeretlen gombakhoz!

Ziebi 2007.10.12. 21:33:40

Kedves Bakka!:)
Többek között ezért is született ez a post, hogy akár bocskor nélkül is azonosítani lehessen a gyilkos galócát, ugyanis a tönk márványossága minden esetben lebuktatja. :)

Legközelebb ha a gyerkőcök gombát akarnak szedni, érdemes nekik elmondani a főbb ismertetőjegyeket, ugyanis nem félni kell a gombáktól, hanem legalább olyan szinten ismerni őket, hogy gyilkos galócát ne tegyünk a kosarunkba:)És persze minden esetben vigyük el bevizsgáltatni a leszedett gombát, ezt nem győzöm eleget hangoztatni. A jó gombaszakellenőr ugyanis nem csak kiválogatja a gombáinkat, hanem hasznos dolgokat is elmond, pl hogy meddig kell főzni, melyik része ehető, stb...:)

Gombára fel!:)

Skandar 2007.10.28. 00:56:10

Mit jelent az hogy a tönk márványossága?Érdekelne mert magam is gombászok habár csak fenyőtinórut,júdásfülét meg hasonló könnyen megismerhető gombákat gyüjtök.Amúgy biztos élmény lehet egy gyilkos galócával találkozni,állitólag nagyon szép.

Ziebi 2007.10.28. 10:42:15

Skandar:)
A márványosság kifejezés igazából a tönk mintázatára utal.Ha jobban megnézed a fenti képeket, láthatod, hogy a tönkön világosabb és egy árnyalatnyival sötétebb sávok váltogatják egymást. Ilyen a márványos tönk:)
A gyilkos galóca egyébként tényleg gyönyörű:) Nyugodtan gyűjtögess nem ismert gombákat is, csak azokból kevesebbet, csak mindig vidd el bevizsgáltatni! :) És ha összefutsz egy galócával, azt ne rakd a töbi gomba közé, mert akkor sajnos meg kell semmisíteni az egészet.
További jó gombászást kívnánok!:)

Skandar 2007.10.29. 15:18:51

Köszönöm, tetszik a blog nagyon, beraktam a kedvencek közé:-D

Skandar 2007.10.29. 15:19:59

Köszönöm, tetszik a blog nagyon, beraktam a kedvencek közé:-D

Vakarcs 2008.10.17. 20:09:33

Sziasztok! Gondolom ma már nem kapok választ, és holnap reggel megyek egy újonnan vásárolt gombahatározóval életem első gombászására, és természetesen bevizsgáltatom mind (nem is tudom ki az a hülye, aki nem teszi meg...?), de bennem az a kérdés fogalmazódott meg, hogy vajon a gombavizsgáló tévedhet e...? Illetve hogy hol találok olyan gombavizsgálót, aki pl szombaton késő délután is "rendel" (Budapest)? Előre is köszönöm a válaszotokat!

Vakarcs 2008.10.17. 20:10:19

Ja... egy éve volt az utolsó post...? :S Akkor ma biztos nem jön válasz :S

Mia 2008.10.19. 16:58:54

Ha még nem sikrült bevizsgáltatni, itt egy lista a telephelyekről:

www.csapi.hu/parts/main.php?myPage=24&subPage=1

SirMook · http://akciospotencial.blog.hu/ 2008.10.20. 07:19:31

Mia, köszönöm az infót! :)
Vakarcs, az túlzás, hogy egy éve volt az utolsó bejegyzés de az tény, hogy az utóbbi pár hónapban leült a bejegyzők kezdeti lelkesedése és csökkent a ráforditható időnk is. Psyche most szerzett doktori cimet, én és Ziebi pedig kijöttünk az USA-ba kutatni/tanulni. Ettől függetlenül igyekszünk egy-egy hétvégén legalább egy kis időt bloggal foglalkozni.
Kérdésedre válaszolva, abban egészen biztos lehetsz, hogy halálos, vagy komoly mérgezést okozó gombát egy gombaszakellenőr nem hagy a kosaradban. Ők profik, akik ráadásul biztosra mennek.

Ziebi 2008.10.20. 07:24:54

Vakarcs:)

Jajjajj, erről már tényleg lemaradtam, íme a válaszom kicsit megkésve:

Ki az a hülye aki nem teszi meg? Mármint ki nem vizsgáltatja be a gombáit? Például olyanok akik úgymond biztosan felismernek pár fajt, aztán van úgy hogy mégsem...és pl. gyilkos galócából nem kell egy egész termőtestet megenni hogy tragédiát okozzon.

Hogy tévedhet-e a gombavizsgáló? elsőre azt mondanám, hogy nem, mert nagyon jól képzett szakemberek végzik a munkát. Anélkül senki nem kapja meg azt a képesítést hogy ne tudná teljesen biztosan elkülöníteni a halálosan mérgező gombákat az ehetőktől. A gyilkos galócának pl. egy egészen kicsi darabjáról is meg kell tudni állapítani hogy az az, a vizsgán nem lehet hibázni.
Az ott dolgozóknak ezen kívül olyan gyakorlati tapasztalata van, amin én személy szerint minden egyes alkalommal elámulok...több évtizednyi gombászás után nekik már bármit elhiszek. :)

Ami a gombavizsgálókat illeti, én a Moszkva téren lévőt javasolnám, ezer éve nem voltam ott, de azt hiszem kedden és csütörtökön van csak zárva, amúgy estig "rendel". A két Mammut épülete között kell menni, ha minden igaz, ott megtalálod, nekem Ő a kedvenc gombavizsgálóm, sokat tanultam tőle már csak abból is amit a gyors vizsgálat során elcsöpögtetett. :)

Röviden ennyit, ha van még kérdésed ne habozz feltenni őket :)

Gombára fel :)

Fenyvesy Márk · http://www.paramania.hu 2008.11.12. 22:51:25

Örülök, hogy van egy ilyen oldal is, jó, hogy elindítottátok! Régi gombaismerő vagyok, alap-, közép- és felsőfokú tanfolyamot jártam végig, még a '70-es években, és azóta is járom az erdőt-mezőt (mostani munkám is, bár nem gombászat, de a terepen történik), és lapozgatom a gombahatározókat, tartom a web-es kapcsolatot a gombázós fórumokkal, hogy ne sokat felejtsek, hanem épp ellenkezőleg.
Ekkora bevezetés után csak egy kis kiegészítést szeretnék írni a gyilkos galócával kapcsolatban: valóban egy apró darabjáról fel kell, hogy ismerje, aki gombásznak vallja magát! Az említetteken kívül jellegzetesen lekerekített a kalap széle, a lemezek a kalap széle felé kiszélesedőn elliptikusak, az egész gomba állaga a viszonylag magas víztartalma miatt sajátságosan rugalmas (pl. a csiperkékhez, őzlábgombákhoz, pereszkékhez, galambgombákhoz és sok más nemzetséghez képest), és nagyon sajátságos a szaga. A kalapja rendszerint sima, azaz burokmaradványoktól mentes, tehát nem olyan pöttyös, mint a légyölő galóca piros kalapja, és nem is olyan pikkelyes, mint az őzlábgombáé. A gy.galóca kalapja ráadásul zöldes (sárgás zöldtől barnás zöldig). Csakhogy a cikk túlságosan kiemeli a tönk márványozottságát, ezért sok kezdő gombagyűjtő esetleg otthagyja a nagy őzlábgombát, meg a karcsú őzlábgombát is, mert azoknak is márványozott a tönkje...

Ziebi 2008.11.13. 06:05:03

Kedves Márk :)

Köszönöm a remek kiegészítést :)

Nyilván nem csak egy bélyeget kell figyelembe venni gombahatározásnál. Nekünk a tanfolyamon pont a márványozottságot emelték ki, ezért fektettem rá nagyobb hangsúlyt.