Ajánlj témát!

Miről szeretnél olvasni nálunk? Ha nem árulod el, csak találgatunk. Írjatok arról, hogy...

Kik vagyunk mi?

Az Akciós Potenciál egy agykutatással illetve más biológiai témákkal foglalkozó fiatalokból álló baráti, munkatársi közösség. Azért indítottuk a blogot, hogy az általunk űzött tudományágak új eredményeit közérthető módon, érdekesen mutassuk be az érdeklődöknek. Nem törekszünk tudományos igényű részletességre, de nem is elégszünk meg annyival, hogy "brit tudósok kimutatták..."

Utolsó kommentek

Szerzők

RSS feed

Rovatok

Címkék

creative commons

Creative Commons License
Terjeszd, használd, hivatkozd

Egyéb

Idegméreg ABC - a TEA

- Szegény ördög, megmérgezték, de vajon mivel?
- Watson, teljesen nyilvánvaló, hogy mi okozta az ifjabb Smith halálát.
- Igazán, uram? És elárulná nekem is?
- Természetesen Watson. TEA-val.
- Teával? Mármint a teában volt a méreg?
- Maga reménytelen...


Az "Idegméreg ABC" második részében a tetrodotoxinhoz képest rendkívül egyszerű molekulát szeretnék bemutatni: a TEA-t. A TEA a Tetraetilammónium rövidítése. Ez a molekula nagyon hasonlít az ammónium ionhoz abban a tekintetben, hogy közepén egy nitrogén atom található egy pozitív töltéssel, vele ellentétben azonban ehhez nem hidrogén atomok, hanem etil-csoportok kötődnek.

Etil...etil... honnét is lehet ismerős ez a szó annak, aki a kémiát nem szívlelte már általánosban sem? Talán ha azt mondom, hogy etil-alkohol? Tudják, ez a "jó" fajta alkohol - a metil-alkohollal szemben ami már kis mennyiségben vakságot, egy pohárkányi pedig halált okoz. Nos hát vegyük le az "alkoholt", vagyis a hidroxil csoportot (OH) az etil-alkoholról (CH3CH2OH) és megkapjuk az etil csoportot: CH3CH2. Ebből vegyünk négyet (a képen a négy kar), kössük a nitrogénre és megvan a tea! Akarom mondani TEA.

Mit csinál a TEA?
Habár szemre talán nem hasonlít a kálium ionhoz, a kálium ionokat áteresztő csatornák mégis össze tudják keverni e két anyagot és amikor ezt a hibát elkövetik, a TEA molekula beleszorul és így blokkolja a csatornát. Namármost, hogyan emelné ez a TEA-t az i.d.e.g.m.é.r.e.g rettenetes kategóriába?
A TEA által gátolt káliumcsatornák bizony nagyon fontosak az idegsejtek működésében. Amikor az idegsejteken akciós potenciál halad át, a nátrium csatornák nyitása után rögtön elkezdenek kinyílni a kálium csatornák. A nátrium és a kálium ionok egymással ellentétes irányban száguldanak át a sejtmembrán két oldala között e csatornákon keresztül (ezek az ionáramok kicsi, de megmérhető elektromos áramok). A nátrium csatornák nyílnak ki először és a sejtbe áramló nátrium ionok váltják ki a depolarizációt. Nem sokkal lemaradva nyitnak a kálium csatornák, amiken keresztül kálium ionok áramlanak kifelé, vissza-polarizálva (vagyis repolarizálva) a sejtet. Amennyiben ez utóbbi lépés kimarad, a sejt nem képes újra kisülni. Tulajdonképpen a hatása ezen a szinten hasonlít a tetrodotoxinéhoz (TTX), igaz az akciós potenciált generáló rendszer másik pontján támad.


Ha fogunk egy idegsejtet és beállítjuk a membránpotenciált 0 mV-ra (legfelső kocka, piros vonal mutatja a membránpotenciált), akkor a membránban megnyíló ioncsatornák miatt áramot mérhetünk (ez látszik az (1)-es kockán). Ez az ionáram valójában több ionáram összege, és ezeket az ionáramokat egyenként gátolva a megfelelő gátlószerrel (ha úgy tetszik idegméreggel), megkapjuk a maradék áramokat. Így tehát ha meggátoljuk a nátrium csatornák nyitását tetrodotoxinnal ((2)-es kocka) akkor elsősorban a kálium csatornákhoz köthető komponenshez jutunk, míg a kálium csatornák TEA-val történő blokkolásával ((3)-as kocka) a nátrium csatornák jelét tehetjük láthatóvá.

A TTX-el ellentétben viszont a TEA nem valami vérmes veszélyes méreg, s ez azonnal kiderül amikor összehasonlítjuk a két anyag LD50 értékeit. A TEA LD50 értéke szájon át 0,8-2,6 g/kg között mozog, ami azt jelenti, hogy kb. 30ezerszer gyengébb mint a TTX.
Szembe jutva irritációt, lenyelve hányingert, esetleg hányást és hasmenést, izomgyengeséget tud okozni. Igazából véve a TEA EU-szabvány szerinti feliratai és jelzései között nem találunk sehol "mérgező" szót, vagy halálfejes ábrát.

Nem árt, ha megjegyezzük : egy méreg önmagában még nem lesz veszélyesebb attól, hogy az idegsejteket képes megbénítani vagy működésüket megváltoztatni (és emiatt idegméregnek hívják). Ha Sherlocknak igaza lett volna a TEA-val kapcsolatban, az ifjabb Mr Smithnek legalább 10-15 dekányit kellett volna tisztán elfogyasztania a méregből. Bár még sohasem kóstoltam TEA-t, ha jól sejtem, vacak egy íze lehet. Ejnye Sherlock, ennél eszesebbnek gondoltalak...!



Megjegyzés

Kicsit megdöbbentem amikor megtudtam, hogy a TEA stabil sóit az agykutatáson kívül másra is használják - a legújabb kondenzátorokban, úgynevezett szuperkondenzátorokban.


Szómagyarázat
feszültségfüggő nátrium és kálium ioncsatornák - olyan fehérjék amelyek a sejtek membránjában ülve, a belsejükben át egy csatornát képeznek. Ezen a csatornán (amennyiben nyitva van) keresztül víz és ionok tudnak áthaladni. A feszültségfüggő csatornák a membrán polarizációjának függvényében nyitnak-zárnak. A nátrium csatornák leginkább csak nátrium ionokat, a kálium csatornák kálium ionokat engednek át a fent említett csatornán. Egy jó kis mozi található a blog-nyitó bejegyzésben erről.
LD50 - az a dózis amely egy adott faj egyedeinek felét megöli. A dózis itt g/kg-ban van megadva ami azt jelenti, hogy ennyi gramm méreg kell az illető állatfajta minden testsúly-kilogrammjára.


2007.10.14. 10:35 | SirMook | 6 komment

Címkék: méreg

A bejegyzés trackback címe:

https://akciospotencial.blog.hu/api/trackback/id/tr1194878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dendrimer · http://dendrimer-molecule.blogspot.com 2007.10.14. 21:43:06


Arról azért érdemes lenne szólni pár szót, hogy a természetben is megtalálható-e a vegyület vagy sem, illetve találkozhat-e vele az átlagember a mindennapokban.

Átfutva a posztot, erről nem történik említés.

SirMook · http://akciospotencial.blog.hu/ 2007.10.14. 22:48:53

Dendrimer,
jó meglátás de nem véletlenül hiányzik ez az információ.
Azt hiszem a TEA-t szintetizálják és nem kivonják valamiből, de erre vonatkozó igazán megbízható információm nincs - ha rendelkezel ilyennel, megköszönném :)
Az átlagember tudtommal a közvetlen megrendelésen kívül (egy megfelelő cégtől) csak az új szuperkondenzátorok egy típusának felnyitásával és némi "vegyészkedéssel" juthat a TEA-hoz.

dendrimer · http://dendrimer-molecule.blogspot.com 2007.10.15. 00:52:52


A kvaterner ammóniumsók mint a TEA is, nem jutnak át a vér-agy gáton, azaz nem tudnak bekerülni a központi idegrendszerbe. (Ez pl. megmaradt gyógyszertanból. :)
Nem tudom, valójában mekkora veszélyt jelent, bár nyilván nem tanácsos lenyelni sem felszippantani.

SirMook · http://akciospotencial.blog.hu/ 2007.10.20. 19:54:06

Nyugodtan nyeld le, csak ne túl sokat - mondjuk egy késhegynyit. A nagyon magas LD50 érték miatt kicsi a veszélyessége a TEA-nak, nem azért mert átmegy vagy sem a vér-agy gáton. A TTX ami viszont nagyon veszélyes idegméreg sem úgy öl, hogy "leállítja az agyat", bár ha oda juttatnánk, megtenné. A légzés megbénításához nem kell bejutnia a mérgeknek a központi idegrendszerbe :I
Ez a kérdés persze egyáltalán nem mellékes. Egy olyan gyógyszer esetében amit be akarunk juttatni az idegrendszerbe, nem lehet megkerülni a kérdést hogyan kerüljük meg a vér-agy gátat :)

Tizenéves 2008.10.31. 01:53:16

Remélem, hogy én értelmezem jól, és itt nem a szimpla házi teáról van szó, amit a mindennapokban fogyasztunk!? Az lehet mérgező, avagy sem?Hallottam már olyat, hogy valaki szívja, akkor ártalmas lehet?

SirMook · http://akciospotencial.blog.hu 2008.10.31. 18:48:26

Tizenéves, minden a világon mérgező a megfelelő mennyiségben :) De komolyan, olyan is van pl, hogy vízmérgezés amit könnyebb elérni, ha ioncserélt vizet iszik az ember. A teában (mind a fekete mind a zöld teában) kölönböző hatóanyagok tucatjai, ha nem százai vannak amelyek hatását élvezzük amikor teát iszunk. De nagyon nagy mennyiségben a tea is mérgező, beleértve az organikus és egyébb jelzőkkel illetett bioteákat (lévén ugyananny vagy még több alkaloidát megiszunk velük).
A bejegyzés persze nem erről szól, csak kihasználtam, hogy a tetraetilammónium gyakran használt rövidítése a TEA ami ugye nekünk magyaroknak egy italt is jelent.
Ja és "teafüvet szívni" - erről még nem hallottam és nem állíthatom, hogy biztosan ártalmas de az biztos, hogy magamon nem próbálnám ki... (esetleg laboregereken).