Ajánlj témát!

Miről szeretnél olvasni nálunk? Ha nem árulod el, csak találgatunk. Írjatok arról, hogy...

Kik vagyunk mi?

Az Akciós Potenciál egy agykutatással illetve más biológiai témákkal foglalkozó fiatalokból álló baráti, munkatársi közösség. Azért indítottuk a blogot, hogy az általunk űzött tudományágak új eredményeit közérthető módon, érdekesen mutassuk be az érdeklődöknek. Nem törekszünk tudományos igényű részletességre, de nem is elégszünk meg annyival, hogy "brit tudósok kimutatták..."

Utolsó kommentek

Szerzők

RSS feed

Rovatok

Címkék

creative commons

Creative Commons License
Terjeszd, használd, hivatkozd

Egyéb

Hogy néz ki egy fehérje?

Egyetlen fehérje molekula nem kék, nem zöld, sőt még csak nem is fehér, hanem alapvetően nagyon kicsi. Ahhoz, hogy szemmel láthatóvá tegyük nem csupán egy méretes nagyítóra van szükségünk. Speciális hullámhosszú elektromágneses sugárzással vagy például egy másik molekulával való kölcsönhatás segítségével azonban akár egyetlen molekula is detektálható. Mindazonáltal sok milliós tömegükben lényegesen egyszerűbb vizsgálni a molekulákat.

Meghatározhatjuk például a méretüket. Egy átlagos fehérje molekula átmérője 100-1000 angstrom (1 Å: 10-10 m) nagyságrendjébe esik. Ezért nevezzük őket makromolekulának. Talán meggyőzőbb lesz egy fehérje molekula méretét egy víz molekuláéval összehasonlítani:

Az ábrán a lila gömb a víz molekula míg a halványkék gomolygás egy fehérje molekula modellje. Lám, milyen nagy a fehérje! A modell elkészítéséhez tisztáznunk kellett egy kísérlettel a fehérje atomjainak minőségét és egymáshoz viszonyított térbeli helyüket. Röntgensugárzás segítségével meghatároztuk, hol vannak az egyes atomok középpontjai. Az atomok "szélét" viszont nem tudjuk egyértelműen megállapítani, ugyanis az atommagtól távolodva fokozatosan tűnik el az elektronfelhő. Az ábrákon az molekulákat viszont nem hullámtermészetük szerint, lassan szétoszló ködnek, hanem részecskékként ábrázoljuk, ami megköveteli, hogy az atomok határát is megszabjuk. E célból egy kis próba testet vagy töltést veszünk, amely kölcsönhat az atomokkal, és vele képzeletben letapogatjuk az atomok körül a teret. Az atom sugarát tehát egy megállapodás szerinti erősségű próbatest-atom kölcsönhatáshoz rendeljük. Az így alkotott gömböket összekötve készültek az ábrán látható modellek, amik a molekulák felszínét mutatják be.

Ennek a fehérje modellnek van egy láványos eleme: a molekulának egyik oldalán felfedezhetünk egy kútszerú mélyedést. Ezt a mélyedést megtalálja a fehérjével kölcsönható kismolekula is. A kút mélyén van az enzim aktív helye, ahol átalakítja a kismolekulát.


2007.10.09. 09:16 | lysine | 9 komment

Címkék: modell fehérjeszerkezet

A bejegyzés trackback címe:

https://akciospotencial.blog.hu/api/trackback/id/tr53190024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.10.09. 19:28:09

Egy újabb nagyszerű, érthető cikk. Ez most bekerül a magyar orvosi blogkarnevál következő kiadásába is. :)

lysine 2007.10.10. 09:23:53

Kedves NCurse! Nagyon köszönöm :)

aron 2007.10.10. 12:16:12

Milyen relációban áll egymással a fehérje és az enzim?
(Mármint fehérje == enzim? Vagy az enzim a fehérje egy része? Így értve.)

Amúgy ez engem egy Ferrero Roche-ra emlékeztet :).

bensomo 2007.10.10. 12:35:53

Jelenleg a kedvenc blogom az Akciós Potenciál, de ez nem is igazán blog. Szerintem a szerkesztők megérdemelnének egy saját online újságot. Ebben szívesen segítek, ha úgy alakul!
Ez a cikk is nagyszerű, írjatok még többet!

lysine 2007.10.10. 12:36:32

Kedves Áron!
Jó ez a Ferrero Roche hasonlóság! Most, hogy mondja...

Az enzim egy fajta fehérje. Katalitikus aktivitással rendelkezik, azaz képes átalakítani az egyik molekulát egy másikká, kémiai reakció révén. Ezt nem mondhatjuk el minden fehérjéről! Szivesen írok majd alkalomadtán a fehérjék funkcionális csoportosításáról is...

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu 2007.10.10. 13:20:37

bensomo,
kösz a bizalmat és a segítséget előre is. Csakugyan szerepel a középtávoli terveink között, hogy egy tudományos portállá növünk. Egyenlőre az olvasóközönség gyarapítása a célunk, de nemsokára elkezdünk további szerzőket is toborozni (nem csak az agykutatás, sőt nem csak a biológia, sőt akár nem csak a természettudományok területéről).
Ha pedig elég sokan leszünk, akkor már bármi lehetséges.

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.10.29. 17:25:31

Most találtam a blogotokra! Csak gratulálni tudok! Ki is tettem a linkfalamra!:) Sok sikert a továbbiakban is!