Ajánlj témát!

Miről szeretnél olvasni nálunk? Ha nem árulod el, csak találgatunk. Írjatok arról, hogy...

Kik vagyunk mi?

Az Akciós Potenciál egy agykutatással illetve más biológiai témákkal foglalkozó fiatalokból álló baráti, munkatársi közösség. Azért indítottuk a blogot, hogy az általunk űzött tudományágak új eredményeit közérthető módon, érdekesen mutassuk be az érdeklődöknek. Nem törekszünk tudományos igényű részletességre, de nem is elégszünk meg annyival, hogy "brit tudósok kimutatták..."

Utolsó kommentek

Szerzők

RSS feed

Rovatok

Címkék

creative commons

Creative Commons License
Terjeszd, használd, hivatkozd

Egyéb

Ragadozó gombák

Ha ezt a jelzőt halljuk: "ragadozó", rögtön eszünkbe jut legnagyobb ragadozó emlős a jegesmedve, vagy egy oroszlán. Biológiában járatosaknak még megemlíthetik a sok rovarfogó növényt, amelyek manapság egyre népszerűbbek mint házi kedvencek. Nade ragadozó gomba? Ez csak egy vicc, ugye? Nem, közel sem az, lássuk csak….



A gombák körében is ismerünk ragadozókat. Ezek a gombák nagyrészt a Deuteromycota, kisebb részt a Zygomycota (járomspróás gombák) közé tartoznak. Az egyik legismertebb ragadozó gombacsoport az Arthrobotrys nemzetség. Ezek a fonalas gombák fogóhifákat növesztenek, amelyek az áldozat, jelen esetben egy fonálféreg megragadására szolgálnak. A fogóhifák másodpercek leforgása alatt behálózzák az áldozatot és belenőnek, hogy a kis féreg testének anyagait tápanyagként használják fel. A folyamat mechanizmusa még nem teljesen tisztázott, valószínűleg a gombasejt turgorváltozásain alapul a fogóhifák gyors mozgása.

A talajban élő fonalférgek egy része gyökerek rágcsálásával szerzi meg a mindennapi betevőt, ezzel súlyosan károsítják a növény legfőbb felszívó felszínét, ami a gyengébb egyedeket akár el is pusztíthatja. Csak néhány adat, ami mutatja a kis férgek falánkságának mértékét: a füves közösségek elsődleges produkciójának a negyedét fogyasztják el. Befolyásolják a területen a növények sokféleségét, és hatnak a szukcessziós folyamatokra is. Tehát akárhogy is nézzük jelenlétük nem túl előnyös a növények szempontjából. Távoltartásuk történhet vegyszerekkel, de ezek magukban rejtik a környezet és egészségkárosítás veszélyét, valamint fennáll a veszélye hogy a cél-organizmusok előbb-utóbb rezisztensek lesznek rájuk. 

Korszerűbb megoldást jelent a fent említett un. "nematofág" (Nemathoda fonalféreggel táplálkozó) gombáknak a biokontroll céljából való felhasználása, azaz különböző nematicidek (fonalféreg ölő szerek) helyett a férgek természetes ellenségét, a gombát vetik be. A ragadozó gomba hatékonyságának növelését alapvetően két irányból lehet megközelíteni: növelni lehet a „gyilkoló” hatékonyságot és a túlélést. Viszonylag kevés információ áll rendelkezésre a ragadozó gombák életmódjának molekuláris hátteréről.

Az egyik legközönségesebb nematofág gombát, az Arthobotrys oligospora-t vizsgálva sikerült azonosítani 2 olyan faktort, amely kapcsolatba hozható a gomba féreg-ölő képességével. Az egyik egy lektin (szénhidrát kötő molekula), a másik pedig egy PII nevű fehérje, ami egy szerin proteáz. Hasonló proteázokat már sikerült izolálni más nematofág fajokból is. A proteáz pontos funkcióját még nem sikerült meghatározni, az azonban biztos, hogy szerepe van a gomba féreg kutikuláján való áthatolásban.

Ha jól sejtem, fogunk még hallani a ragadozó gombákról….:)

Anna M.Pimkiewicz és mts (Community Ecology,2007 March):Soil microorganisms control plant ectoparasitic nematodes in natural coastal foredunes
Johan Ahman és mts (Microbiology and Gene Technology,2002 April):Improving the Pathogenicity of a Nematode-Trapping Fungus by Genetic Engineering of a Subtilisin with Nematotoxic Activity

További érdekességek:
http://www.biological-research.com/philip-jacobs%20BRIC/ar-olig.htm

2007.11.07. 13:53 | Ziebi | 7 komment

Címkék: ragadozó arthrobotrys

A bejegyzés trackback címe:

https://akciospotencial.blog.hu/api/trackback/id/tr14221329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lysine 2007.11.08. 17:39:09

Kedves Ziebi!
Megint sokat tanultam, köszönöm :-)
Volna két kérdésem is: mit ábrázol a kicsi ábrád balra, az ajánlóban, és hogy mi a gombasejtek turgormozgása?

Ziebi 2007.11.08. 19:04:56

Lysine:)

A kis ábra a kereklevelű harmatfüvet (Droselia rotundifolia-t ábrázolja). Annak apropóján került be a postba, hogy ez a növényke bizony megemészti azokat a rovarokat amelyek a ragacsos felszínénm megtapadnak.

A turgormozás alatt a gombafonalak vagy másnéven hifák vízzel való telítettségi állapotát értjük. :)

Dömper Ármánd 2007.11.11. 22:23:17

"A fogóhifák másodpercek leforgása alatt behálózzák az áldozatot és belenőnek"

Ez eléggé úgy hangzik, mint valami B kategórás horrorfilm :)

Fölmerült bennem két kérdés is ezzel kapcsolatban, az egyik, hogy honnan tudja a gomba, hogy mikor kell behálózásba kezdeni, a másik, pedig, hogy a gomba ilyenkor tényleg új részeket növeszt, vagy csak egy meglévő részét változtatja el, hogy az a feladatnak megfeleljen? Megjegyzem, a biológiához eléggé kevéssé értek, bocsánatot kérek, ha valami nagy hülyeséget kérdeztem.

Kupac 2007.11.12. 22:41:33

Huhh, azért ez is elég félelmetes:
www.youtube.com/watch?v=CCOQ0VU24xw

Ziebi 2007.11.13. 08:54:15

Kedves Ármánd!
Igen, elég durva ha belegondolunk:)
Az ilyen behálózós történetek általában kémiai jelek leadásával és felvételével kezdődnek.A féreg termel valami anyagot, amit a gomba érzékel, és minél nagyobb a koncentrációja annak az anyagnak, annál közelebb van a féreghez.Persze a féreg nem akar öngyilkos lenni, nem azért termel kémiai anyagokat hogy jöjjenek a gombák és megtalálják.Ezek olyan vegyületek amiket a féreg minden körülmény között kibocsájt magából, konkrétumokat nem tudok, de gondolom valami alap anyacseréből szárazó molekula lehet...
Ami a hifanövekvést illeti, én úgy gondolom, hogy először csak körbeveszi, aztán amint elkezdte felszívni a féreg anyagait, beépíti azt a növekvő gombafonálba, és nyilván ha van ilyen jellegű táplálék akkor jobban is növekszik a jószág.:)

huh, remélem érthető lett amit írtam (még reggel van:)), ha nem, kérdezzetek:)

Dömper Ármánd 2007.11.14. 22:57:01

Világos. Ez a kémiai módszer soha nem jutott volna az eszembe. Végül is nagyon frappáns megoldás. Köszönom a választ!